*Torcida* Novi Travnik

Dobrodošli na stranice *Torcida* Novi Travnik

25.08.2008.

TKO SU NAVIJAČI...

Host unlimited photos at slide.com for FREE!Postoji mali milijun pitanja, a isto toliko odgovora na sva ta pitanja!
Teško je to objasnit u nekoliko rečenica-ni roman ne bi bio dovoljan. Uloga «navijača» (odnosi se na pojedinca-pisat ću pod «» da bi razlikovali od ostalih ljudi koji dolaze na stadion) jest da navijački obrazuje ljude pored sebe na navijačkoj tribini (TM, Robijaši, Grobari...-jug; Pitari, Torcida, Delije...-sjever ,b.b.b-sjever) i mora tim istim ljudima biti primjer održanja običaja i primjer ponašanja na navijačkoj tribini da bi voljenom klubu podrška bila upečatljivija, jasnija, izražajnija...
VI «navijači» šta idete na navijačku tribinu; dok pišem navijačku znači da je namjenjena za navijanje; nema sjedenja namjenjena je ISKLJUĂ�IVO «navijačima», na njoj se ne spava, ne sjedi, ne komentiraju dogaĂ°aji, ne trača... nego se NAVIJA. Na navijačku tribinu dolazi ekipa koja neprestanim navijanjem (90min) stvara atmosferu, a ne pjevanje prije, ili na poluvremenu kada se dere pokvareni razglas sa stadiona dok svira pjesme koje NISU navijačke- to nije navijanje!
Ako ste fan Hajduka, , Dinama, Zrinjskog, Veleža... ne znači odmah da ste Torcidaš, Robijaš; Delija, Manijak, BBB-ovac, Ultras???? (Ja navijam za Hajduka al sam Ultras zato ovi upitnici), ... jer pripadnost stečete tek sudjelovanjem u aktivnostima grupe kao pojedinac ili kroz neku podgrupu (gostovanja, koreografije, rješavanje problema...). Ako ste došli na navijačku tribinu «pogledati utakmicu na miru» i smeta vam kad šipka od zastave vam prolazi non-stop iznad glave, ili šal koji vrti čovjek ispred tebe pa te udara njime, dim cigare koji vas guši...isl. onda ste kupili kartu za pogrešnu tribinu. Navijačka tribina nije za okupljanje pijanih kretena koji ne mogu zapamtiti riječi pjesme, a pogotovo nešto drugo. Za vrijeme utakmice na navijačkoj tribini ne postoje bolji i lošiji navijači, muški i ženski navijači, stari i mlaĂ°i, nema dobrih ''treba'' ili zgodnih komada... na tribini su samo oni koji pjevaju ili ne pjevaju.

VI NAVIJAĂ�I morate shvatiti da izjašnjavati se kao b.b.b ,torcidas,armada,kohorta itd... nije samo dovoljno voljeti klub i nekad kad ti se ''ćefne'' otić na utakmicu. Da ne bi previše pametov'o ukoliko ste pripadnik «old school» ekipe, nosite onda jednostavne šalove-bar (na pruge), ili marame sa simbolima vašeg kluba, a ne neke šarene majice i šalove sa pijaca koje svatko prodaje jer to nema veze sa vašim klubom ili drsove nekih drugih klubova, jer se tako oblače navijači klubova koje kako vidim obožavate: Bayerna, Barcelone, Milana... a ukoliko niste znali gostovanje je jedni od glavnih odlika istinskog navijača. Tu se vidi ko je pravi navijač, a tko strašljivo tele koje se sasere kad ugleda masu pandura ispred sebe kad se skupe navijači na tribini. Najvažnija su seoska gostovanja npr. u sibenik, cakovec, Varždin, Vinkovce, podgorica, mostar... jer tamo idu oni najodaniji svojoj navijačkoj grupi i oni kojima stalo do kluba.

Razmislite malo prije nego krenete na utakmicu meĂ°u «navijače sa srcem», zapitajte se jeste li im ''dorasli'' i imate li srce koje kuca za klub kao što je njihovo 

ultras

*Torcida* Novi Travnik
<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31